{ "title": "Beyaz Keklik", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/beyaz-keklik(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:23:46", "author": "Nurzen", "article": [ { "article": "
Beyaz keklik, kınalı kekliğin bir başka türüdür. Kafası ve vücudu beyaz olan kekliğin, gagası ve ayakları kırmızı renktedir. Erkek ve dişiler birbirinden kafa yapıları ve ayaklarındaki mahmuzdan ayrılırlar. Erkeklerin kafası daha büyük, ayakları da mahmuzludur. Dişilerde nadir de olsa mahmuz görülebilir. Kafeslerde veya salmalarda çift olarak ya da bir erkek 2-3 dişi olarak beslenebilirler. Bilinçsiz yapılan avlanmalar, zirai ilaçlamalar gibi sebepler türlerin sayılarının azalmasına sebep olmuştur. Ülkemizde bunları yetiştiren çok sayıda çiftlik bulunmaktadır. Keklikler daha çok eti için beslenirler. Keklik bakılacak kafeslerin alt kısımlarının ızgaralı olması, hastalanmalarını önlemek için tercih edilmelidir. Her gün havalandırılarak, 2 günde bir altlıkları temizlenmelidir. Yemleri ve suları her gün tazelenmelidir.

Beyaz keklik beslenme koşulları nasıldır?

Buğday, darı gibi tohumlar, fabrika yemleri ve bazı böceklerle beslenirler. Sarkık arpağan adı verilen Bromus tectorum tercih ettiği besindir. Özel bakılıyorsa sularına vitamin konulması tercih edilmelidir. Bunun yanında yeşillikte verilebilir.

Beyaz keklik üreme koşulları nasıldır?

Üreme dönemleri Mart ve Nisan ayında başlayarak, Ekim ayına kadar devam eder. Keklikler kümeste beslendiklerinde doğal ortamın yakalanması gerekir. Aksi takdirde kuluçkaya yatmazlar. Kafeslerde dişilerin yanında erkeklerde bulunmalıdır. Kafeste kuluçkaya yatmadıkları takdirde, kuluçka makinesinde yavrular meydana getirilebilir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üreticilerden bu yavruları alarak doğaya salmaktadır. Bu şekilde türlerin korunmasına çalışılmaktadır. Dişiler 20-30 adet yumurta yaparak, 22-24 gün kuluçkada yatar. Yavrular kınalı keklik yavruları ile olduğunda, renkleri sebebiyle kınalı keklikler tarafından öldürülebilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Yavrular oldukça hareketli olmaktadır.
" } ] }