{ "title": "Erkek Keklik", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/erkek-keklik.jpg", "date": "21.01.2024 09:15:30", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Erkek Keklik, Keklikler, Sülüngiller (Phasiandae) familyasından bir av kuş türü olup, genel olarak Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika üremelerine ve yaşamalarına elverişli kıtalardır. Genellikle ova ve ormanlık alanların sınırlarında sürü halinde yaşarlar. Ülkemizde; Çatalca Durusu'da Nazilli, Alamut'ta kurulan özel avlaklarda yetiştirilir. Ortalama ömürleri 15-20 yıl kadardır Keklikler irilik bakımından güvercin gibi olan ve eti için avlanılan bir hayvandır. Keklik çeşitlerinde genel görünüşleri itibari ile Erkek keklik ve dişi kekliğin gaga ve ayakları kırmızıdır. Keklik çeşitleri bakımından, çil keklik, kınalı keklik, kırmızı başlıklı keklik, en bilinen türleridir.

Keklik Çeşitleri ve Erkek Keklik

Keklikler kafes içinde evde yetiştirmeye uygun bir hayvan olup, ikili, üçlü ve daha da büyük koloni halinde bulunabilir. Özel yetiştirmelerde 3 dişi kekliğe 1 erkek keklik hesap edilir. Aşağıda bazı keklik türlerine göre erkek keklikleri tanıtacağım.

Kınalı Keklik gaga, bacak ve ayakları kırmızı olup, isimlerini bu renklerden alırlar. Ergin Erkek keklikler 550-650 gr ağırlığı vardır. Ergin dişiler erkeklerden %10 daha hafif olur. Erkek ve dişiler aynı tüy renginde olup, olgunlaşma başlayınca Erkek keklikler mahmuzlarından tanınır. Erkeklerin mahmuzları dişilerinkinden daha büyüktür. Mahmuzuna bakarak cinsiyetin belirlenebileceği gibi, kesin cinsiyet ayrımı kloakaya bakılarak da yapılabilir.

Çil keklik: Erkek Kekliğin göğüs ile karın kısmı bölgesinde büyük, kahverengi at nalına benzer şeklinde bir lekesi olur. Dişi keklikte bu leke daha mini olup, karın kısmında yer alan beyazlık daha geniştir.

Beyaz Keklik: Kınalı keklik gibi erkek keklik ve dişi keklik kafasından yahut, ayağındaki mahmuzdan anlaşılır. Erkek kekliğinkafası dişiye göre dana iri, ayrıca erkek kekliklerin ayaklarında mahmuz bulunur, dişide bu mahmuz ender olarak görülür.

Ur Kekliği: Dağların yüksek sarp kayalıkları, orman sınırı üzerinde, 1800-4000 m, arası yükseklikte, genelde 2400 m. Seviyelerinde bulunurlar. Bu keklik türü bütün keklik türlerinin en büyüğüdür. Boyu 60 cm. Civarında, görüntü bakımından bir hindi kadar büyüktür. Erkek ve dişi aynı görünümde, Erkek kekliklerin ayaklarında mahmuz olur.

Kum Kekliği: Türkiye'de güneydoğu da üreyen kum kekliği, erkek keklik ile dişi keklik birbirine çok fazla benzemezler.
" } ] }