{ "title": "Kaya Kekliği", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/kaya-kekligi.jpg", "date": "21.01.2024 08:56:59", "author": "Nursenin", "article": [ { "article": "
DIŞ GÖRÜNÜMÜ VE ÖZELLİKLERİ Görünüş itibariyle kınalı kekliğin aynıdır. Aynı büyüklükte, biraz daha ince yapılıdır. Bu türün gerdanı beyaz, gerdanı çevreleyen kolye daha geniştir, göğse kadar inmez, gerdanın altında yuvarlak şekilde kapanır.

Sırtında külrengi hâkimdir. Yan tarafındaki siyah-beyaz ve kahverengi şeritler daha ince, daha sık ve karışık durumdadır. Ötüşü de kınalıdan farklıdır. Kınalı gibi tok değildir. Daha tiz bir sesle“tıçırk-tıçerk-tçeçerek” diye öter. Çağrı sesleri de“vit-vit-vit” biçimindedir. Diğer özellikleri kınalının aynıdır. YAŞAM ALANI Kayalık, yamaçlarda, seyrek orman kenarlarındaki taşlıklarda, kışın derin kayalık vadilerde yaşarlar. Yaşaması, üremesi ve beslenmesi kınalının aynıdır. Yurdumuzda Trakya, Ege ve Marmara'nın bir bölümünde, Batı Akdeniz bölgesinde kınalı keklik yaşama ortamlarında rastlanır. İç Anadolu'nun Kuzeyinde ve Doğu Anadolu'da da rastlandığı kayıtlara geçmiştir. Yurdumuz dışında Ege Adaları, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya'nın güneyi, Yugoslavya, Arnavutluk, Alp Dağları, İtalya'nın Appenin Dağları ve Sicilya adasında bulunur" } ] }