{ "title": "Keklik Çeşitleri", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/keklik-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 06:56:07", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Keklik Çeşitleri, Sülüngiller (Phasiandae) familyasından bir kuş türü olan keklik Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yaşar. Güvercin iriliğinde, eti lezzetli bir av hayvandır. Gagası ve ayak kırmızıdır. Genellikle ova ve ormanlık alanlarda sürü halinde 15-20 yıl yaşar. Keklik çeşitleri: kırmızı başlıklı keklik, çil keklik, Kınalı keklik en ünlü türleridir. Gül keklik, kınalı keklik, Kum kekliği ve Taş kekliği yurdumuzda çok az sayıdadır. Ülkemizde; Nazilli, Alamut, Çatalca Durusu'da kurulan özel avlak bölgelerinde keklik yetiştirilir.

Keklik çeşitleri

Çil Keklik: yedi ayrı ırkı bulunur. Türkiye'de ise Anadolu'da yaşar. Vücudu kınalı keklikten biraz daha kısa olup, 30 cm kadardır. Kanadı ve sırtı kahverengi, vücudun diğer bölümleri bozdur. Ergin çil kekliklerin canlı ağırlığı; erkeklerde ortalama 408 gr, dişilerde ise 402 gr'dır. Bu çil keklik çeşidi ilkbaharda yeşilimsi renkten kahverengi griye doğru değişen renklerde 10-20 adet yumurta yapar. Çil keklikler 14 gün boyunca yumurta yaptıktan sonra, 25 gün süren yatarlar. Yumurtadan çıkan keklik yavruları 13-14 gün içinde uçmaya başlarlar. Yaklaşık 5 haftalık olduklarında ise tam bağımsız olarak hareket edebilirler.

Kınalı Keklik: Türkiye'de Karadeniz'in çok yağışlı ve sık ormanlarla kapalı alanları hariç, Ege, Marmara, Akdeniz bölgesindeki düz ovaların dışında her tarafta görülür. Taşlık, kayalık, çalı ve otlarla kaplı yamaç, vadi, ekili alanlar, yarı kurak yerler kekliklerin yaşama alanıdır. Kınalı keklik çeşidinin erkek ile dişinin görünümü aynıdır. Ergin erkeklerin kafaları dişilerine göre biraz daha büyüktür. Kınalı kekliğin boyları: 34-35 cm arası, kanat açıklığı 55-60 cm'dir. Kekliklerin doğada çiftleşmesi hava şartlarına bağlı olarak şubat ya da mart aylarındadır. Çoğunlukla yılda bir defa kuluçkaya yatarlar. Yumurta sayısı 15-21 arası değişir. Kuluçka süresi 24 gündür.

Beyaz Keklik: kafa ve vücut beyaz ayağı, gagası kırmızıdır. Erkeğin kafası dişiye göre daha büyüktür olur. Erkeklerin ayaklarında mahmuz bulunurken, Erkek ve dişisi kafa yapısından ya da ayağındaki mahmuzdan anlaşılır. Üreme dönemleri mart - nisan ayında başlar, ekim ayına kadar devam edebilir. 20-30 tane yumurta yapar. Kuluçka süresi 24 gündür.

Tinamo Kekliği: Kökeni Güney Amerika'lı olan Tinamo keklik çeşidi, süs ve et hayvanı olarak yetiştirilmektedir. Tinamo kekliği çikolata renkli, 40 gr ağırlığında yumurta yapar. Kanatlılar ve süs hayvanları içinde vücut ağırlığına göre en büyük yumurta veren cins olarak bilinir. Kuluçka süreleri 22-23 gün olup, kuluçka konusunda tavuklar ile benzerlik gösterir.

Ur Kekliği: 60 cm boyu ile neredeyse bir hindi kadar büyüktür. Çok hızlı yürürler. Dağların genellikle 2400 metre seviyelerinde yaşarlar. Taze ot, yosun, tohum ve böcekler ile beslenir. Yuvalarını sarp yerlerde bir kaya veya taş çıkıntısı altına yapan bu keklikler yuvaya; 10-18 arası yumurta bırakır. 28 gün süren kuluçka döneminden sonra 10-15 tane yavru çıkar, ancak sadece birkaçı erginliğe ulaşabilir.

Berberi Kekliği: Göz ile boyun bölümü grimsi beyazdır. Tepeden ensesine dek kahverengi bandı bulunur. Boyun kahverengi beyaz benekli, göğüs gri, alt kısmı ise açık kahverengidir. Ot tohumu ve sürgünle beslenir. Malta adası, Kuzey Afrika, Fas'tan Mısır'a dek bölgelerde yaşar.

Halkalı Keklik: Gövdenin tamamının hakimi pas rengidir. Kaya keklik çeşidinde olduğu gibi, gaga altından başlayarak boğazında biten siyah halkası bulunur. Dünyada yalnızca Çin'in güneyinde Tibet bölgesinde yaşar.

Yemen Kekliği: Gri kahverengi gövdelidir. Gagasından boyuna değin tepesi siyahtır. Göz üstünde beyaz bant, gaganın altında siyah üstüne beyaz lekesi bulunur. Bu tür kekliğin çeşidi Arabistan yarımadası güney ve güney batısı ile Yemen 'de bulunur.

Kaya Kekliği: Görünüşü itibariyle kınalı kekliğe benzer. Aynı büyüklükte olan yapısı, biraz daha incedir.

Kum Kekliği: Türkiye'de güneydoğu da üreyen kum kekliği, bir kuş familyasından olup, erkek ve dişisi birbirine çok fazla benzemeyen keklik çeşididir.

" } ] }