{ "title": "Keklik Kuluçka Süresi", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/keklik-kulucka-suresi.jpg", "date": "19.01.2024 04:51:09", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Keklik Kuluçka Süreleri, Sülüngiller (Phasiandae) familyasından bir kuş türü olan keklik; Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yaşamakta, doğal ortamlarında 15-20 yıl kadar yaşayan, güvercin iriliğinde, eti için avlanan bir kuştur. Dünyanın çeşitli bölgeleri ile Türkiye'de kurulan özel alanlarda bazı türleri çeşitli amaçlar için üretilmektedir. Kekliklerin kuluçka süreleri türlerine göre değişmektedir.

Bazı Kekliklerin Türlerinin Kuluçka Süreleri

Çil Keklik: Çil kekliği Avrupa içerisinde Güney İsveç ile Güney Finlandiya'dan Kuzey İspanya ve İtalya'ya değin; Balkanlardan Küçük Asya, Kuzey ve Batı İran'a dek yayılım gösteren 7 ayrı ırkı bulunur. Bizim ülkemizde de Anadolu'da görülür. Çil keklikler ilkbahar aylarında yeşilin tonlarından kahverengi griye doğru değişen renklerde 10-20 arası yumurta yapar. Çil kekliğin kuluçka süresi 25 gündür. Yavrular 13-14 günün sonunda uçmaya başlar.

Kınalı Keklik: orta büyüklükte güzel görünümlü, çok sevilen bir av hayvanıdır. Türkiye'de Karadeniz'in çok yağmur alan ve sık ormanlarla kapalı alanları hariç, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesindeki düz ovalar dışında her tarafta yaşarlar. Dişiler kaya diplerine çalılar arasına basit bir yuva yapar. Kınalı Kekliklerin doğada çiftleşmesi hava şartlarına bağlı olarak şubat, mart aylarıdır. Genellikle yılda bir defa kuluçkaya yatarlar. Yumurta sayısı 15-21 adet arası olup, kekliğin kuluçka süresi 24 gündür.

Beyaz Keklik: Erkek ve dişi kafa yapısı yahut ayağındaki mahmuzdan belli olur. Erkeğin kafası dişisine göre daha büyüktür. Üreme zamanları mart, nisan ayında başlar, ekim ayına kadar devam edebilir. 20-30 arası yumurta yaparlar. Beyaz kekliğin kuluçka süresi 24 gündür.

Tinamo Kekliği: Tinamo kekliği çikolata renginde 40 gr ağırlığı olan yumurta yapar. Kanatlı ve süs hayvanları arasında, vücut ağırlığına göre en büyük yumurta veren, keklik türü olarak bilinir. Tinamo kekliğinin kuluçka süresi 22-23 gündür. Kuluçka koşulları tavuklar ile benzerlik gösterir.

Ur Kekliği: Yurdumuzun Doğu Karadeniz, Orta Toroslar, Doğu Akdeniz ile Doğu Anadolu'da Van'a bağlı Gevaş ilçesinin Koçak köyü dağları ile yine Gevaş'ın birazcık üstünde olan Artos dağlarında çok miktarda görülür. Sülüngillerin en büyüğüdür. Boylar 60 cm civarında, görünüm olarak bir hindi kadar büyük ve başı iricedir. Tüylerin hâkim rengi kül rengidir. Dişi keklik, toprak üzerinde kenarlara bir iki çöp ile yosun koyarak basit bir yuva yapar. Yaptığı basit yuvaya 10-18 arasında yeşilimsi rengi olan yumurta yumurtlar. Ur kekliğinin kuluçka süresi 28 gündür. Kuluçkaya dişi yatar, erkeği ise çevresinde nöbet tutar. 28 günlük kuluçka döneminden sonra yumurtalardan, 10-15 yavru çıkar fakat bunların birkaçı erginliğe ulaşabilir.
" } ] }