{ "title": "Keklik Yetiştiriciliği", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/keklik-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 21:46:34", "author": "Yeksan", "article": [ { "article": "
Keklik, 14 farklı türü olan, yabani hayatta yaşayabilen ve evcil olarak yetiştirilebilen, büyük bir ticari potansiyele sahip bir süs kuşudur. Yumurtası ve et üretimi için beslenen kekliğin eti çok lezzetli olup, aynı zamanda yağ oranı düşüktür. Yetiştirilmesi çok kolay bir kuştur. İspanya, Fransa, Macaristan ve ABD gibi bazı ülkelerde üretimi yapılan keklikler özel avlaklarda barındırılmaktadır.

Ülkemizde en yaygın olarak bulunan keklik türü kınalı kekliktir. Taş kekliği, Kum kekliği, Gül kekliği de az da olsa görülmektedir. Keklik yetiştiriciliği ülkemizde, Çatalca, Nazilli ve Alamut'ta özel avlaklarda yapılmaktadır. Maalesef ülkemizde bugün sayıları oldukça azalmış ve keklik bulunamaz duruma gelinmiştir. Bilinçsiz avlanma ve tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar kekliklerin yok olmasına sebep olmaktadır.

Kekliğin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Keklikler, dolgun vücutlu, yuvarlak kanatlı, kısa kuyruklu ve sülünden daha küçük, bıldırcından daha büyük kuşlardır. Kınalı kekliklerde ise alınlarından başlayarak gözlerine ve oradan da boynun alt kısmına kadar inen siyah bant şeklinde bir çizgi bulunmaktadır. Yaşlı kekliklerin tüyleri kül grisi renginde olup yan taraflarında siyah çubuk şeklinde çizgiler bulunur. Kınalı kekliklere kınalı denilmesinin nedeni, gaga, ayak ve bacaklarının kırmızı renklerde olmasıdır.

Erkek keklikler 500 ila 700 gram arası ağırlığa sahiptirler. Dişi keklikler ise erkeklere göre biraz daha hafiftirler. Keklikler olgunlaşmaya başlayınca erkekler ve dişiler mahmuzlarına bakılarak ayırt edilebilmektedir. Erkeklerin mahmuzları dişilerinkine göre daha büyük olmaktadır.

Bakım, Beslenme ve Kuluçka Dönemi

Keklikler kafes sistemi ile yetiştirmeye uygun kuşlardır. İkili, üçlü ve daha büyük gruplar halinde bulundurulabilmektedir. Gruplarda üç dişiye bir erkek hesap edilerek gruplandırılmalıdır. Dişi keklikler Nisan ve Mayıs aylarında yumurtlamaya başlar ve yaz ortalarına kadar devam eder. Bir sezonda bir dişi keklik 30 ile 50 yumurta arası yumurta yumurtlayabilir. Keklikler kendi yumurtaları üzerine yatmadıkları için yumurtaları özel kuluçka makinelerine konulur. Yumurtalar makinede günde 4-5 kez çevrilmelidir. Ayrıca keklik yumurtaları tavukların altına konarak da civciv çıkarılabilir. Kuluçka süresi 24 gün sürmektedir. Civcivleri çabuk büyür ve bakımı kolaydır. Büyürken bulundukları ortamın ısı derecesi en yüksek 33 derece, en az 21 derece olmalıdır. Nem oranı ise yüzde 69 civarı olmalıdır.

Keklik Barınakları

Keklikler sürüler halinde de yetiştirilebilen kuşlardır. 14- 16 çift keklik için 3 metre genişliğinde, 2 metre yüksekliğinde kafesler yeterli olmaktadır. 1 metre uzunluğundaki suluk 100 kekliğe yeterli olur. Köpek, tilki, kedi ve sansar gibi hayvanlardan ve kargalardan korunmalıdır.
" } ] }