{ "title": "Kınalı Keklik", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/kinali-keklik.jpg", "date": "19.01.2024 12:56:01", "author": "Erşed", "article": [ { "article": "
Kınalı keklik, keklik familyasına ait bir kuş türüdür. Orta büyüklüğe sahip olan bu kuş türü çok sevilen ve çok güzel görünüşü olan bir av kuşudur. Bu kuş türü çok yağışlı ve sık ormanlarla kaplı yerlerde bulunmaz. Bu yerler dışında düz ovaları olan yerlerde yaşarlar. Bizim bölgemiz de Karadeniz'in çok yağışlı bölgeleri dışında rastlanabilir. Aynı zamanda Ege, Marmara. Akdeniz bölgelerindeki düz ovalık yerler dışında her tarafta rastlanabilmektedir. Keklikler doğa da toplu halde yaşarlar. Taşlık, kayalık, çalı ve otlarla kaplı yamaçlar, ekili dikili alanlar, vadiler, çok yağış almayan yarı kurak bölgeler keklikler için yaşama elverişli yerlerdir. Keklikler böcek, bitki kökleri, kurt, bitki tohumları yiyerek beslenirler ancak genel olarak tahılla beslenirler.

Kınalı kekliklerde erek ve dişilerin görünümü hemen hemen aynıdır. Ancak erkek kınalı kekliklerin ayaklarında mahmuz denilen kıkırdaksı bir dokusu bulunur. Yetişkin olan kınalı kekliklerin kafaları dişi kekliklere göre biraz daha büyüktür. Kınalı kekliklerin boyları yaklaşık olarak 34-35 cm. Arasındadır. Kınalı kekliklerin kanat açıklığı ise yaklaşık olarak 55-60 cm. Arasındadır. Kınalı kekliklerin doğada doğa da çiftleşmesi hava şartlarına göre değişiklik gösterir. Aylardan şubat veya mart çiftleşmeleri için uygun zaman dilimidir. Kınalı keklikler yılda bir kez kuluçkaya yatarlar. Dişi kınalı keklikler çalılar arasına ya da kaya diplerine basit yuva yaparlar. Yumurta sayıları 15 ile 21 arasındadır. Kuluçka süreleri ise 24 gün olarak hesaplanmıştır.

Dünya da ve Ülkemizde Keklik Yetiştirilmesinin En Önemli Neden Olur?
Evcil Ortamda Keklik Besleme ve Keklik Üretme Yöntemleri; kınalı kekliği beslemek ve üretmek bu güzel hayvanı çok daha yakından tanımamıza olanak sağlar. Aynı zamanda da kınalı keklik beslenmesi ve çiftlikler de kınalı kekliklerin üretilmesi, kekliklerin doğaya bırakılmasıyla varlıklarını korumalarına yardımcı olmaktadır. Ülkemizde özellikle geçmişte kınalı kekliklerin sayısı fazladır. Ancak günümüzde geçmişte olduğu kadar kınalı kekliklerin sayısı fazla değildir. Bunun en önemli sebebi ise bilinçsiz bir şekilde yapılan avlanmalar, gübreleme ve zirai ilaçlamadır. Bunlardan dolayı ülkemizde kınalı keklik sayısı son derece azalmıştır. Bazı dernekler, av- yaban hayatı müdürlükleri ve milli parklar çiftliklerden veya keklik yetiştiren kişilerden alınarak azalan bu keklik sayılarını dengelemeye çalışmaktadırlar. Kınalı kekliklerin doğaya salınma işlemleri ve doğaya salınması için yetiştirilecek keklikler belli kurallar çevresinde olmaktadır. Kınalı keklikleri evde kafeste ya da kafes olmadan ev içerisinde salarak beslenebilir. Ancak keklik beslenirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus kafeste beslenecek kınalı keklik için kafesin üç tarafının da kapalı olması gerekir. Kafesin rüzgârda ve direk güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekir. Yine kafesin tabanı olarak da ızgara ya da tel olması gerekmektedir. Bu şekilde kınalı beslenecek kınalı kekliğin dışkısı ile teması kesilerek hayvanın hasta olma ihtimalini en aza indirebilirsiniz. Keklik kafesleri aynı zamanda üretim kafesi olarak da kullanılabilir.

Doğa da keklikler çift halinde yaşarlar. Ancak çift halinde yaşamalarına rağmen evcil ortamlarda 1 erkek 3 dişi olarak ya da 4 dişi 1 erkek olarak gruplar halinde de yaşayabilirler. Salmalar soğuktan, sıcaktan ve rüzgârdan korunmak için kapalı bir bölüm ve bahçe olarak iki bölümden oluşmaktadır. Salmalar da ise 8 dişi ve 2 erkek veya 16 dişi ve 4 erkek yaşayabilir. Salmalar dışarıdan herhangi bir kuş ya da kemirgenin giremeyeceği şekilde olmalıdır. Bunun sebebi hem kuşların ve kemirgenlerin hastalık getirebilecek olması hem de keklik yumurtaları küçük olduğu için bunları farelerin taşımasına engel olmak içindir. Salmalara hayvanların konabilmesi için tünekler konulmalıdır.
" } ] }