{ "title": "Kum Kekliği", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/kum-kekligi.jpg", "date": "19.01.2024 04:17:38", "author": "Münib", "article": [ { "article": "Kum kekliği, ülkemizde güneydoğu da üreyen ve adından çokça bahsettiren tanınmış kuşlardan biridir. Kum kekliği bir kuş familyasından olup akademik ismi ‘' Ammoperdix griseogularis'dır.

Kum kekliklerinin erkek ve dişileri birbirlerine fazla benzememektedirler.

Kum kekliklerinin erkek olanları; başının üzerinde yer alan tüyleri gri olup, ense kısmından başlayarak, sırta doğru açık mor rengindedir ve koyu griye çalan benekler bulunmaktadır. Başın alın bölgesinden devam eden ve gözün üzerinden yol alan siyah şeritler bulunmaktadır. Yanaklar ve gerdan bölgesi mavi renktedir. Göğüs erguvanı ise oldukça gri tonundadır. Karın bölgesi krem renginde olup, sırtı ise boz kahverengidir. Kanatlarından uçmaya yarayan kısımları kahverengi ve enine doğru lekelidir. Ayakları ise kirli sarı tonundadır. Kum kekliklerinin dişi olanları; genelde kum sarısı renginde olurlar. Gözlerinin altında ve üzerinde açık renk şeritler hâkimdir. Ense kısımları benekli olup sırta göre daha koyu renktedir. Enine doğru ince şekilde şeritler yer almaktadır. Kuyrukları boz bir kahverenginde olup gagaları ise oldukça koyu sarıdır. Ayakları kirli bir sarı tonuna hakindir ve çok sert koşup uçabilirler.

Kum kekliğini, bilimsel olarak sınıflandırmak gerekirse eğer tavuksular takımına ait, ancak sülüngiller ailesindendirler. ‘'Alectoris' cinsi Kum kekliği, çoğunlukla avcıların ilgi odağı olmuştur. Nedeni ise etinin ve yumurtasının yeniyor olması ve tedavi amaçlı kullanılmasıdır. Özellikle yüz felci ve felç rahatsızlıklarına yakalanmış olan kişilerin keklik eti ile tedavi oldukları çok duyulmuş bir durum olmasa da gerçektir.

Kum kekliklerinin genel olarak fiziksel yapıları genelde kısa küt kuyruklu, küçük ve toparlaktır. Çoğunlukla bu kuşlar tehlike anında incelirler, öterken uzun boylu öterler ve dik duruşları ile de büyüleyici görünürler. Renkleri oldukça parlak olup, kırmızı ve kahverengiye çalan cinsleri bulunmaktadır. Yanlarında yer alan ve uçmasına yarayan kuyrukları fazla olmasa da tüylüdür. Ayak bileklerinde ise mahmuza benzeyen çıkıntılar yoktur. Diğer bir kumkekliği olan ‘'Ammopeedix heyii'i ile ‘'Alectoris'birbirlerini çok fazla benzemektedirler.
" } ] }