{ "title": "Ur Kekliği", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/ur-kekligi.jpg", "date": "19.01.2024 08:52:52", "author": "Tayfur", "article": [ { "article": "Ur kekliği, görüntü itibariyle tıpkı bir hindinin büyüklüğündedir. Sülüngiller familyasının en iri boyutlusu olup 60-65 cm civarında olmasından dolayı en iri keklik unvanını almıştır. Tüyleri genelde kül rengine hâkimdir. Baş kısmı irice olup, yanak ve alın bölgesi krem tonundadır. Gerdan gri beyaz renginde ve gaga dibinden başlayıp boyuna doğru iniş yapan koyu-açık gri tonunda bir leke bulunmaktadır. Kanatları ve gövdenin yanında yer alan tüyler açık kül tonundadır. Kuyruk kısmı kahverengi ve gri arası, kuyruk altı tüyleri oldukça beyazdır.

Ur kekliklerinin erkek ve dişileri genelde birbirlerini çok benzerler. Ancak erkek ve dişiyi ayırt etmenin püf noktası, erkeklerin ayaklarında yer alan mahmuz dişilerde bulunmamaktadır.

Beslenme şekli

Taze bitki ve otlar, yosunlar, çeşitli böcekler ve tohumlar şeklinde olmaktadır.

Yayılışları

Ülkemizin çoğunlukla doğu Karadeniz bölgesinde yer alıp, Orta Toroslar, Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'e doğru yayılırlar. Türkiye'nin dışında ise genellikle Kuzey İran, Ermenistan ve Gürcistan da görülür.

" } ] }