{ "title": "Ur Keklik", "image": "https://www.keklik.gen.tr/images/ur-keklik.jpg", "date": "21.01.2024 17:15:21", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ur Keklik, Ülkemizde Genellikle doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan ur kekliği, Orta Toroslar, Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'de de bulunurlar, Türkiye'den ayrı olarak çoğunlukla İran, Ermenistan ve Gürcistan da görülür.

Ur Keklik Yapısı: Ur kekliğininerkek ve dişileri çoğunlukla birbirlerine çok benzer. Fakat erkeklerin ayaklarında yer alan mahmuz dişilerde bulunmadığından bu mahmuzdan dolayı erkeği dişisinden ayırt edilebilir. Dağların yüksek kayalıkları, orman sınırları üzerinde, 1800-4000 metre, arasındaki yüksekte, genel olarak 2400 metre seviyesinde yaşar. Sarp kayalık ve yamaçlar ile kar örtüsünün olmadığı yosun ve bitki olan yerde bulunur. Kış aylarında orman sınırına yakın bodur ardıçların ve çalıların bulunduğu alanlara iner. Orman içine girmezler. Yuvaları sarp olan yerlerde bir kaya veya taş çıkıntısı altına yapar.

Ur Kekliğinin dişisiToprak üzerine kenarlarına bir iki çöp ile yosun koyarak yaptığı basit bir yuvaya 10-18 arası yeşilimsi renkte yumurta yapar. Kuluçka süresi 28 gün olup. Kuluçkaya dişi yatar, erkeği ise çevrede nöbet tutar. Kuluçkadan 10-15 yavru çıktığı halde, ancak birkaç keklik erginliğe ulaşır.

Ur keklik çok hızlı yürüyebilir. Kanatları kısa ve küt olmasına rağmen büyük bir patırtı ile fırlayıp, vadilerden aşağı çok süratli olarak süzülerek uçar. Kalkarken sert, kendine özgü bir ses ile kalkar, uçma sırasında ise ıslığa benzer bir ses çıkarır. Yemlenir ve eşelenirken tehlikeyi haber vermek için hindi gibi yine değişik sesler çıkarır. Görünüm olarak tıpkı bir hindi büyüklüğünde olan ur keklik, sülüngiller familyasının en iri kanatlısıdır. 60-65 santim civarında olması nedeniyle en iri keklik unvana sahiptir.

Tüy rengi olarak kül rengi hâkimdir. Başı iri, yanak ve alın bölümünde krem tonları vardır. Gerdanı gri beyaz renkli, gaga altından başlayıp boyuna doğru inen koyu, açık gri tonunda bir lekesi bulunur. Kursak bölümü, sırt ve karnı koyu gridir. Kursak bölümünde, enine koyu renk hareler vardır. Sırt ve karnında boyuna soluk renk lekeler vardır. Kanat ve gövde yanında yer alan tüyler gri renktedir. Kuyruk bölümü kahverengi ve gri arası, kuyruk altındaki tüyleri çok beyazdır. Kanatların saklandığı gövde yan tüyleri ise açık gri, üzeri kahverengi lekelidir. Kanat uçma tüyü beyaz, uçları üstten siyah, alttan gridir. Kuyruk koyu gri, kahverengi, kuyruk altı tüyleri ise beyazdır. Uçtuğu zaman gri beyaz görünüm alır. Gagası iri, üst gaganın ucu hafif aşağı kıvrıktır. Gaga boynuz rengi, ayakları donuk kirli sarıdır. Erkek ve dişisi aynı görünümdedir. Erkeğin ayağında mahmuz bulunur.

Ur Keklik Beslenmesi; Ur keklikleri doğal yaşamında taze bitki, ot, tohum, yosun ve değişik böceklerle beslenmektedir.
" } ] }