Kınalı Keklik Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Kınalı Keklik Türleri ve Özellikleri

Kınalı Keklik

Kınalı keklik, keklik familyasına ait bir kuş türüdür. Orta büyüklüğe sahip olan bu kuş türü, estetik görünümü ve av kuşu olarak popülerliği ile bilinir. Kınalı keklikler, çok yağışlı ve sık ormanlarla kaplı alanlarda bulunmazlar. Genellikle düz ovalarda ve açık arazilerde yaşarlar. Karadeniz'in çok yağışlı bölgeleri dışında, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde de yaygın olarak rastlanabilirler. Keklikler, doğada toplu halde yaşarlar ve taşlık, kayalık, çalı ve otlarla kaplı yamaçlar, ekili dikili alanlar ve yarı kurak bölgeler gibi yerlerde yaşamayı tercih ederler. Beslenme alışkanlıkları ise çeşitli böcekler, bitki kökleri, tohumlar ve özellikle tahıllarla beslenirler.

Kınalı Kekliklerin Fiziksel Özellikleri

Kınalı kekliklerde erkek ve dişilerin görünümü birbirine çok benzer. Ancak erkek kınalı kekliklerin ayaklarında "mahmuz" adı verilen kıkırdak dokusu bulunur. Yetişkin erkek kınalı kekliklerin kafaları, dişi kekliklere göre biraz daha büyüktür. Kınalı kekliklerin boyları yaklaşık olarak 34-35 cm, kanat açıklıkları ise 55-60 cm arasındadır. Kınalı kekliklerin doğada çiftleşme dönemleri, hava şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle Şubat veya Mart ayları çiftleşme için uygun zaman dilimleridir. Dişi kınalı keklikler yılda bir kez kuluçkaya yatarlar ve çalılar arasına ya da kaya diplerine basit yuvalar yaparlar. Yumurta sayıları 15 ile 21 arasında değişir ve kuluçka süreleri 24 gün olarak hesaplanmıştır.

Dünyada ve Ülkemizde Keklik Yetiştirmenin Önemi

  • Ülkemizde tüketimi az olup, eti için beslenir.
  • Çiftliklerde çok miktarda yetiştirilerek doğaya bırakılmaları için beslenir.
  • Satış amacıyla beslenir.
  • Kekliklere duyulan sevgi nedeniyle hobi amaçlı beslenir.

Evcil Ortamda Keklik Besleme ve Üretim Yöntemleri

Kınalı keklik beslemek ve üretmek, bu güzel hayvanı daha yakından tanımamıza olanak sağlar. Aynı zamanda da kınalı kekliklerin çiftliklerde üretilmesi, doğaya bırakılmalarıyla varlıklarını korumalarına yardımcı olmaktadır. Ülkemizde geçmişte kınalı kekliklerin sayısı fazlaydı, ancak günümüzde bu sayı azalmıştır. Bunun en önemli sebepleri bilinçsiz avlanma, gübreleme ve zirai ilaçlamadır. Bu durum, ülkemizde kınalı keklik sayısının son derece azalmasına neden olmuştur. Bazı dernekler, av-yaban hayatı müdürlükleri ve milli parklar, çiftliklerden veya keklik yetiştiren kişilerden alınan kekliklerle bu sayıyı dengelemeye çalışmaktadır. Kınalı kekliklerin doğaya salınma işlemleri, belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Kınalı keklikler evde kafeste ya da serbest halde beslenebilir. Ancak kafeste beslenecek kınalı keklikler için dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kafesin üç tarafının kapalı olmasıdır. Kafesin rüzgârda ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekmektedir. Yine kafesin tabanı olarak ızgara ya da tel kullanılması, kekliğin dışkısıyla temasını keserek hastalık riskini azaltır. Keklik kafesleri aynı zamanda üretim kafesi olarak da kullanılabilir.

Kekliklerin Doğal Yaşam ve Salma Ortamları

Doğada keklikler çift halinde yaşarlar. Ancak evcil ortamlarda 1 erkek ve 3 dişi ya da 4 dişi ve 1 erkek olarak gruplar halinde de yaşayabilirler. Salmalar, soğuktan, sıcaktan ve rüzgârdan korunmak için kapalı bir bölüm ve bahçe olarak iki bölümden oluşmaktadır. Salmalarda 8 dişi ve 2 erkek veya 16 dişi ve 4 erkek yaşayabilir. Salmalar, dışarıdan herhangi bir kuş ya da kemirgenin giremeyeceği şekilde olmalıdır. Bu, hem kuşların ve kemirgenlerin hastalık getirebilecek olmasından hem de keklik yumurtalarının fareler tarafından taşınmasına engel olmak içindir. Salmalara hayvanların konabilmesi için tünekler yerleştirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

doğan

12 Nisan 2024 Cuma

keklik ihtiyacı olan varsa deyimli iki yaşında beni arasın detaylı künüşürz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, kaç tane keklik mevcut ve fiyat bilgisi verebilir misiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Keklik Türleri ve Özellikleri

Keklik Türleri ve Özellikleri

İlginizi Çekebilir

Kaya Kekliği

Kaya Kekliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keklik Sesi Dinle ve Özellikleri

Keklik Sesi Dinle ve Özellikleri

Rüyada Keklik Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Rüyada Keklik Görmek Rüya Yorumu ve Anlamı

Keklik Civcivi Türleri ve Özellikleri

Keklik Civcivi Türleri ve Özellikleri

Keklik

Keklik

Keklik Kuşu Türleri ve Özellikleri

Keklik Kuşu Türleri ve Özellikleri