Keklik KuşuKeklik kuşu, sülüngiller familyasından ovalık, çalılık ve orman kenarlarında çift veya toplu olarak yaşayan, göçmen olmayan bir av kuşudur. Türlerine göre boyları 26-35 cm arasında değişmektedir. Vücutlarının üst kısımları toprak renginde olduğu için yerde gezerken fark edilmeleri zordur. Keklikler, kurtçuk ve tohumlarla beslenirler. Buğday filizlerinin tepelerini yiyerek tarım alanlarına zarar verebilirler. Gagası ve ayakları kırmızı renklidir. Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da çok rastlanan keklikler, ömürlerini doğdukları topraklarda geçirirler. Yavrular, büyüdükleri zaman ana-babalarını terk etmezler. Herhangi bir tehlike hissetmedikleri takdirde yürüyerek tavuklar gibi besin ararlar. Tehlike hissettiklerinde ise gürültülü bir şekilde kanat çırparak çok hızlı uçarlar. Otlar arasında kazdıkları çukurlarda barınırlar ve 12-15 adet yumurta bırakırlar. Yumurtalar 25 gün kuluçkada kalır. Dişinin yavrulara karşı ilgisi oldukça fazladır. Keklik, av hayvanları arasında eti en lezzetli olanlardan biridir ve çoğunlukla arama ya da sürek usulü ile avlanırlar. Avcılık Teknikleri ve TürlerSürek avı sırasında keklik sürüleri, avcılar tarafından etrafları çevrilerek belli bir yere toplanarak avlanır. Aramada ise sürü çevreye dağıtılır ve köpekler yardımı ile tek tek bulunup avlanır. Kafese bir erkek keklik bırakılarak, sesini duyan etraftaki erkek keklikler bununla kavga etmeye gelince avlanır. Ancak bu yöntem, avcılık kurallarına aykırıdır. Kekliğin birçok türü vardır. En ünlüleri şunlardır:
Dağlık ve boş arazilerde hayatlarını sürdüren kınalı keklik, ülkemizde Trakya ve Anadolu'da sürüler şeklinde yaşar. Sırtı kızılımsı gri, göğsü beyaz, gagası ve ayakları kırmızıdır. Ovalarda ve çalılık alanlarda yaşayan çil kekliğin gerdanında at nalı şeklinde kahverengi bir leke vardır. Bel kısmı sarımsı kahverengi, yanakları ve göğsü pas rengindedir. Kanatlarında ise beyaz ve boyuna kesik çizgiler bulunur. Ülkemizin Orta ve Doğu Anadolu bölgelerindeki açık arazi ve tarlalarda rastlanır. Kekliğin eti lezzetli olduğu için yırtıcı kuşlar, tilki ve çakal gibi hayvanlar tarafından da avlanır. Tehlike anında erkek keklik, anne ve yavruyu kurtarmak için ölüm pahasına gürültüyle havalanır ve avcıları peşine takar. Kekliklerin ömrü genellikle 15-20 yıl arasında değişir. |
Keklik kuşu neden kurtçuk ve tohumlarla beslenir? Tarım alanlarına zarar vermeleri konusunda çiftçiler ne gibi önlemler alıyorlar?
Cevap yazKeklik kuşunun kurtçuk ve tohumlarla beslenmesinin temel nedeni, bu gıdaların onların doğal besin kaynağı olmasıdır. Keklikler, doğal yaşam alanlarında bu tür besinleri kolayca bulabilirler ve bu besinler onların enerji ihtiyacını karşılar.
Çiftçilerin Alabileceği Önlemler:
1. Korkutucular: Çiftçiler, tarım alanlarına yerleştirdikleri korkutucu güvercinler veya sesli cihazlarla kekliklerin yaklaşmasını önleyebilirler.
2. Koruyucu Fileler: Ürünlerin üzerine gerilen fileler, kekliklerin ekinlere ulaşmasına engel olabilir.
3. Doğal Yöntemler: Kekliklerin doğal yaşam alanlarını koruyarak, onların tarım alanlarına girmesini azaltabilirler.
4. Kimyasal Önlemler: Zararlı böcekler için kullanılan ilaçlar, kekliklerin besin kaynağını azaltarak tarlalara olan ilgilerini azaltabilir.
Perviz, kekliklerin doğal davranışlarını anlamak ve uygun önlemler almak, çiftçilerin ekinlerini korumasına yardımcı olabilir.